Sinoči se je v Avditoriju Portorož zaključil 26. festival slovenskega filma. Svoje filme je na platnu Avditorija in Monforta prikazalo 29 članic in članov DSR. Vsem iskrene čestitke!

Nagrade so prejeli naslednji filmi naših članic in članov:

Vesni za najboljši celovečerni igrani film in najboljši scenarij (Marko Šantić, Goran Vojnović in Sara Hribar) je dobil film Zbudi me  (v režiji Marka Šantića). Jure Henigman je za vlogo Roka v tem filmu dobil vesno za najboljšo glavno moško vlogo, Jurij Drevenšek za vlogo Damjana vesno za najboljšo stransko moško vlogo, Lija Ivančič pa vesno za najboljšo masko. 

Film Opazovanje v režiji Janeza Burgerja in po scenariju Janeza Burgerja in Srđana Koljevića) je dobitnik treh nagrad: Diana Kolenc je za vlogo Lare v prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo, Špela Jelovčan in Vasja Kokelj vesno za najboljšo scenografijo, Julij Zornik in Igor Popovski pa vesno za najboljši zvok.

Vesno za najboljšo stransko žensko vlogo je prejela Vesna Pernarčič za vlogo Špele v filmu Vzornik (v režiji Nejca Gazvode po scenariju Nejca Gazvode in Tomislava Zajca), ki je dobil tudi vesno za najboljšo kostumografijo (Katarina Šavs).

Vesno za najboljšo montažo je dobila Sara Gjergek za film Duhovnica (po scenariju in v režiji Maje Prettner). Film je prejel tudi nagrado Društva slovenskih filmskih publicistov in publicistk ter vesno za najboljši film po izboru občinstva (povprečna ocena 4,82).

Vesno za najboljši dokumentarni film je prejel film Telo (scenarij in režija Petra Seliškar).

Vesno za najboljši kratki igrani film je prejel film Kako sem se naučila obešati perilo (v režiji Barbare Zemljič in v produkciji Klemna Dvornika).

Vesno za posebne dosežke je prejel celovečerni dokumentarec Pero (v režiji Damjana Kozoleta).

Nagrado Milke in Metoda Badjure za življenjsko delo je letos prejel direktor fotografije Rado Likon.

Vsi prejemniki nagrad so navedeni tukaj.

Vsem nagrajenkam in nagrajencem, še posebej pa članicam in članom DSR, iskreno čestitamo!

Nekateri od filmov že prihajajo na redni program slovenskih kinematografov – če ste jih zamudili v Portorožu, jih nikar ne zamudite v svojem najbližjem kinu!