Jože Pogačnik; foto: družinski arhiv družine Pogačnik

V torek, 16. februarja 2016 zjutraj, je po dolgotrajni bolezni preminil Jože Pogačnik (1932), slovenski filmski in televizijski režiser, prejemnik številnih najpomembnejših državnih in mednarodnih nagrad in priznanj, mdr. Nagrade Prešernovega sklada (1966), srebrnega medveda v Berlinu (1972), srebrnega leva v Benetkah (1973), več priznanj Metoda Badjure in Badjurove nagrade Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev za življenjsko delo (2005) ter priznanja Zlati red za zasluge predsednika Republike Slovenije za življenjsko delo v kinematografiji (2005).

Društvo slovenskih režiserjev, ki ga je soustanovil in bil tudi njegov častni član, mu je lani kot prvemu prejemniku podelilo Nagrado Franceta Štiglica za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije.

S svojim bogatim opusom, ki obsega tako dokumentarne kot celovečerne filme, med katerimi sta najbolj znana Grajski biki (1967) in Kavarna Astoria (1989), je postavil najvišje strokovne temelje umetnosti, ki jo je imel tako neizmerno rad.

Zelo ga bomo pogrešali.