Društvo slovenskih režiserjev in režiserk in Slovenski filmski center, javna agencija RS letos že osmič organizirata polletno scenaristično delavnico, katere namen je intenzivno praktično delo v skupini pod strokovnim vodstvom gostujočega mentorja.

Cilj scenaristične delavnice, ki bo potekala šest vikendov od maja do septembra v Ljubljani, je razvoj ideje in zgodbe v scenarij za celovečerni igrani film, primeren za nadaljnji razvoj na drugih evropskih delavnicah ali za sodelovanje na nacionalnih in mednarodnih razpisih.

Delavnica je osredotočena na prvi korak pisanja scenarija, ki je za marsikoga najtežji − od ideje do scenarija. Poleg tega, da izbrani udeleženci aktivno delajo na svojih zgodbah, spoznajo tudi postopek dela in vmesne faze pisanja scenarija. Scenarnica je namenjena profesionalnim ustvarjalcem, že izkušenih scenaristom in režiserjem, kot tudi tistim, ki se na to pot šele podajajo.

Glavni gostujoči mentor bo Srđan Koljević, scenarist in režiser filmov Sivi kamion rdeče barve, Žena z zlomljenim nosom in Branil sem Mlado Bosno, scenarist filmov Klopka, Krogi, Nataša in Nebeška vaba ter soscenarist slovenskega filma Ivan in TV-nadaljevank Jezero, Leninov park in Dolina rož. Na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu predava scenaristiko in je eden vodilnih tovrstnih strokovnjakov na področju JV Evrope.

Glavnemu mentorju se v procesu priključi še en mednarodno uveljavljeni mentor za scenarije, Christian Routh, ki z udeleženci dela na scenarijih v zaključni fazi delavnice.

Na tokratni razpis za Scenarnico je prispelo 15 prijavljenih projektov, izmed katerih jih je tričlanska komisija v sestavi Miha Hočevar, Sonja Prosenc in Luka Marčetić izbrala šest:

  • Lev Mastnak Trobentar, projekt z naslovom Pregon
  • Darja Medič, projekt z naslovom Skrajni čas
  • Sandra Ržen in Saša Eržen, projekt z naslovom Nedosegljivi
  • Martin Srebotnjak, projekt z naslovom Kremšnita
  • Fabris Šulin, projekt z naslovom Osebni prevzem
  • Lara Taufer, projekt z naslovom Poslovna sekretarka

Izbranim kandidatkam in kandidatom čestitamo, vsem prijaviteljicam in prijaviteljem pa se zahvaljujemo za prijavo.

Več podatkov o delavnici

Slovenski filmski center podpira slovensko avdiovizualno kulturo