Društvo slovenskih režiserjev (DSR) je julija letos objavilo razpis za novo intenzivno praktično delavnico DOKUMENTARNICO – dokumentaristični laboratorij, ki bo potekala v organizaciji Društva slovenskih režiserjev in s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, javne agencije ter pod mentorskim vodstvom režiserjev Roka Bička, Matjaža Ivanišina in Petre Seliškar.

Na razpis je prispelo 18 projektov, tričlanska komisija, sestavljena iz mentorjev delavnice, pa je izbrala naslednje:

  • Simona Jerala: Kje spijo metulji
  • Marko Kumer Murč: Prihajajo
  • Ajda Zupan: Sužid
  • Martin Draksler: Moč moškega žalovanja
  • Urban Zorko: Kako smo rešili Evropo
  • Tina Glavič Novak: Čebele export

Delavnica, ki je za izbrane udeležence brezplačna, bo potekala v treh vikend srečanjih od septembra letos do januarja 2022.

Prvi modul bo od jutri, 17. 9., do nedelje, 19. 9., potekal pa bo v okviru mednarodnega festivala dokumentarnega filma DOKUDOC.

V soboto, 18. 9. ob 16.00, bo v Vetrinjskem dvoru v Mariboru v okviru delavnice tudi okrogla miza o regijskem programskem širjenju festivala in novih stebrih dokumentaristike.

Vstop na okroglo mizo je prost, delavnica je namenjena samo udeležencem delavnice.

Društvo slovenskih režiserjev, katerega osnovni namen in poslanstvo sta mdr. tudi ustvarjanje in izboljševanje pogojev za delovanje vseh filmskih in drugih AV režiserjev, asistentov režiserjev in scenaristov obeh spolov, je doslej že šestkrat organiziralo tudi scenaristično delavnico Scenarnica za razvoj scenarija od ideje do prve različice scenarija za celovečerni igrani film – in prvi filmi, ki so jih udeleženci razvijali na Scenarnicah, bodo letos končno na ogled na Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Poleg tega DSR organizira tudi sklop predavanj o praktičnih vidikih scenaristike z naslovom Scenarnica ABC, namenjen širši javnosti.