Na tokratnem predavanju – predava scenaristka Ana Lasić – se bomo posvetili osnovam pisanja scenarija za celovečerni igrani film.

Kateri so prvi koraki in faze pri obvladovanju tako obsežnega procesa, ki od scenaristov včasih  zahteva tudi več kot leto dni intenzivnega dela?

Kako se ideja v konfliktu združi s protagonistovo željo in zakaj pravimo, da je karakter struktura, struktura pa karakter?

Zakaj se v celovečernem scenariju prepletata dve kontrapunktično povezani zgodbi?

Teme:

  1. Idejna zasnova zgodbe
  2. Polarizacija in konflikt
  3. Zaplet in sinopsis
  4. Protagonist in njegova funkcija
  5. Protagonist in struktura: Linija želje in linija potrebe  
  6. Trodelna ali štiridelna struktura

Ana Lasić je scenaristka, dramatičarka in predavateljica scenaristike, ki je vrsto let predavala tudi na ljubljanski AGRFT. Je avtorica  scenarijev za filme Ruševine, Avtošola, Angela Vode, Balkan is not dead ter priredbe serije Na terapiji,  za dramsko besedilo Za zdaj nikjer pa je prejela nagrado Dominika Smoleta za najboljše dramsko besedilo. Razmišljanja na temo scenaristike objavlja v angleščini na blogu, ob koncu l. 2021 pa pripravlja izid scenaristične knjige Intuitivna scenaristika.

https://gallery.mailchimp.com/50a36d6d7a0d43de5acea0940/images/0de1ac5e-22b4-4b0a-9b30-9efb84538de4.jpg

Vljudno vabljeni v našo družbo v torek, 4. maja, ob 20.00 na spletni aplikaciji Zoom.

Prijave sprejemamo do torka, 4. 5. opoldan oz. do zapolnitve mest na info@dsr.si, PRIJAVA NA SCENARNICO ABC.

Povezavo bomo prijavljenim kandidatom posredovali uro pred začetkom.

Scenarnica ABC je dodatni razširjeni program scenaristične delavnice Scenarnica, projekta, ki ga v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom že šesto leto uspešno izvaja Društvo slovenskih režiserjev.

Scenarnica ABC je celoletna serija predavanj o različnih praktičnih vidikih scenaristike. Namenjena je scenaristom, režiserjem in vsem, ki vas zanima pisanje scenarija – tako začetnikom kot profesionalcem in študentom.

Udeležba je brezplačna, vljudno vabljeni!

Slovenski filmski center podpira filmsko kulturo