Režiserka Marija Šeme Baričevič, od nedavna častna članica DSR, med snemanjem Večerne šole (1965-66) /osebni arhiv/.

Filmi so na ogled danes do polnoči na na tej povezavi.

Slovenski filmski center v sodelovanju s slovenskimi filmskimi ustvarjalkami in ustvarjalci in producentkami ter producenti ob dnevu žena že šesto leto zapored ponuja izbor kratkih filmov slovenskih režiserk. Letos je na ogled pet novejših filmov iz let 2020, 2019 in 2014:

Zbogom, Vesna (2020) režiserke Sare Kern je imel svetovno premiero na lanskem sarajevskem filmskem festivalu. Sara Kern je ob režiji poskrbela tudi za scenarij. V glavnih vlogah sta nastopili Pauline Aleynik in Emily Milledge.

Ena in edina (The Right One) (2019) režiserke Urške Djukić se je leta 2019 uvrstil v prestižni festival v Cannesu in odprl program »Cannes Directors’ Fortnight«. Pri filmu sta sodelovala tudi slovenska igralka Doroteja Nadrah in direktor fotografije Lev Predan Kowarski. Film je so-režiral Gabriel Tzafka, poleg Nadrahove pa v filmu igrata še Mirjana Karanović in Muhamed Hadžović.

Koncert (2019) scenaristke in režiserke Barbare Zemljič se je uvrstil v lanskoletni tekmovalni program kratkega igranega filma 23. Festivala slovenskega filma in bil proglašen za zmagovalni film v sekciji Perspektive režiserk na World of Film International Festival 2020 Glasgow, 7. edicija. V filmu igrajo Tisa Škabar, Neca Jazbec, Maruša Majer, Lotos Šparovec, Janja Majzelj in Juš Golmajer.

V študijskem projektu Plavanje (2014) režiserke Katarine Rešek – Kukle, sicer letošnje zmagovalke najpomembnejšega filmskega festivala kratkega filma v Clermont Ferrandu, igrajo Edina Mehić Silić, Merisa Porić, Nika Rozman in Nadja Štradjot. Film je leta 2015 na mednarodnem festivalu kratkega filma v Ljubljani – FeKK prejel nagrado za najboljši slovenski kratki film.

Kratki animirani film Soma (2019) animatorke in režiserke Sandre Jovanovske je leta 2019 prejel nagrado za kratki film na avstrijskem K3 filmskem festivalu, nagrado Društva slovenskega animiranega filma za študijski film in nagrado izobraževalnega programa Ostrenje pogleda za študijski film podeljene na Festivalu slovenskega filma. Glasove likom so posodili Ivan Antić, Filip Bihar, Samo Bihar in Sandra Jovanovska.