Ernst Lubitsch kot Soprog v filmu Ko sem bil mrtev /foto Arhiv Slovenske kinoteke/

Društvo slovenskih režiserjev v okviru svojega rednega programa že sedmo sezono zapovrstjo prireja mesečne Večere DSR (zvečine v Slovenski kinoteki), posvečene različnim temam s področja produktivne kinematografije in širše avdiovizualne umetnosti.

V ponedeljek, 15. oktobra, ob 20.00 

v sodelovanju s Slovensko kinoteko organiziramo prav posebnega:

projekcije burleske Ernsta Lubitscha KO SEM BIL MRTEV (Als ich tot war, Nemčija, 1916, 36 minut) se bo udeležila hčerka znamenitega režiserja Nicola Lubitsch, ki bo film videla prvič.

Kultni film kultnega režiserja je desetletja veljal za izgubljenega, v devetdesetih letih prejšnjega stoletja pa sta edino kopijo prav v Sloveniji našla Lili Nedič in Silvan Furlan ter ga vrnila med klasike svetovne kinematografije.

Zabavna zgodba o bonvivanskem soprogu, ki se želi izviti strogemu nadzoru žene in tašče tako, da napiše poslovilno samomorilsko pismo, v resnici pa samo odide od doma in se prepusti radostim »svobodnega« življenja, bo še posebej zaživela ob glasbeni spremljavi v živo  − avtor izvirne glasbe Urban Koder, glasbenika Andrej Goričar (klavir) in Jože Kregar (saksofon in klarinet).

Po končani projekciji bo krajši pogovor z Nicolo Lubitsch, ki ga bo usmerjala in vodila Ivana Novak, urednica filmskega programa na RTV SLO.

Brezplačne vstopnice bodo na voljo na dan prireditve pri blagajni Kinoteke.

Vljudno vabljeni!

Intervju z Nicolo Lubitsch

Na fotografiji Nicola Lubitsch in Ivana Novak med pogovorom /foto Maja Zupanc/