Posnetek z delavnice /foto Peter Kep/

Delavnica o pravičnem okolju in nadomestilih

Društvo slovenskih režiserjev (DSR), DSR Scenaristi in AIPA v sodelovanju s FERA (Združenjem evropskih filmskih režiserjev), SAA (mednarodnim Združenjem avdiovizualnih avtorjev) in FSE (Zvezo scenaristov Evrope), v Ljubljani že tretjič organizirajo delavnico evropskih avdiovizualnih avtorjev. Letošnja s krovnim naslovom Kako učinkovito oblikovati nacionalno in EU politike na področju avtorske pravice prihaja v času sprejemanja nove evropske avtorske zakonodaje, ki na področje avdiovizualnega ustvarjanja prinaša številne novosti.

Delavnica bo 1. in 2. februarja v hotelu Slon, razdeljena pa je v tri sklope, ki jih sestavljajo okrogle mize, razprave, izmenjava mnenj in izkušenj. Poleg slovenskih strokovnjakov bodo sodelovali tudi vrhunski evropski poznavalci zakonodaje in razmer na avdiovizualnem področju.

Za slovenske avdiovizualne avtorje bo delavnica odlična priložnost, da vidijo, kje je Slovenija na zemljevidu ureditve avtorskih pravic, vsekakor pa velja tudi na takih srečanjih opozoriti na anomalijo, v kateri živijo slovenski ustvarjalci: 23 let namreč že čakajo na stabilno ureditev področja t.i. privatnega kopiranja, pri čemer ne smemo prezreti, da je tako sistem kot višino nadomestil določila prav država že v 90. letih prejšnjega stoletja! Slovenija tako žal še naprej ostaja edina (!) država na svetu, ki ima vso potrebno zakonsko podlago (ZASP, ZKUASP, Uredbo in ZuP) za zbiranje teh nadomestil, dovoljenja ustrezni organizaciji pa pristojni organ ne izda.

Več informacij

Program delavnice