Urška Djukić, foto Žiga Virc /vir: SFC/

Mestna občina Ljubljana je danes objavila prejemnike letošnjih Župančičevih nagrad – med njimi je tudi članica našega društva, scenaristka in režiserka Urška Djukić, ki je nagrado prejela za svoj kratki animirani film Babičino seksualno življenje (2021).

Iz utemeljitve:

Režiserka Urška Djukić je prva slovenska režiserka, ki je prejela Evropsko filmsko nagrado EFA 2022 za kratki animirani film Babičino seksualno življenje, v katerem je naslikala pretresljivo podobo slovenskega podeželja v začetku prejšnjega stoletja in za katerega je poleg gornje prejela preko 40 mednarodnih nagrad, med drugim tudi najvišjo francosko filmsko nagrado, cezar. Zgodba je slogovno in vsebinsko zelo izvirna in kot taka nagovarja občinstva tudi daleč preko meja Slovenije.
Režiserka v središče svojih zgodb postavlja ženske, s prepletanjem različnih form – animacije, fikcije ter različnih oblik eksperimentalnih tehnik ustvarja hibridne vizualne pripovedi. Pri svojem delu se ne boji biti kritična in angažirana in tako iz njenih del veje kritični premislek o družbeni realnosti ter želja, da bi s svojim delom opominjala ter opozarjala. S svojim delovanjem in uspehi pomembno prispeva k prepoznavnosti slovenskega animiranega filma širom po svetu.

Podelitev nagrad bo 14. 6. v Kinodvoru.

Bravo, Urška, in čestitke!

Prav tako česitamo vsem drugim nagrajenkam in nagrajencem.

Fotografija s podelitve 14. 6. v Kinodvoru /vir: MOL, foto N. Rovan/