Društvo slovenskih režiserjev in režiserk in Slovenski filmski center, javna agencija RS, že osmič zapovrstjo organizirata polletno scenaristično delavnico, katere namen je intenzivno praktično delo v skupini pod strokovnim vodstvom gostujočega mentorja Srđana Koljevića.

Srđan Koljević je scenarist in režiser filmov Sivi kamion rdeče barve, Žena z zlomljenim nosom in Branil sem Mlado Bosno, scenarist filmov Klopka, Krogi, Nataša, Nebeška vaba in soscenarist filma Ivan, prejemnika vesne za najboljši igrani celovečerni film, ter televizijskih nadaljevank Jezero, Leninov park in Dolina rož. Na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu predava scenaristiko. Je eden vodilnih tovrstnih strokovnjakov na področju JV Evrope.

Cilj scenaristične delavnice je razvoj filmske ideje, zgodbe ali adaptacije literarnega dela v scenarij za celovečerni igrani film in priprava tako razvitega scenarija do stopnje, primerne za prijavo na filmske delavnice in razpise doma ali v tujini. Delavnica bo potekala v živo v Ljubljani šest vikendov od maja do septembra 2023.

Scenarnica je namenjena tako profesionalnim ustvarjalcem, že izkušenim scenaristom in režiserjem, kot tudi tistim, ki se na to pot šele podajajo. Prijavijo se lahko polnoletni državljani Republike Slovenije oz. tuji državljani, ki večinsko ustvarjajo v slovenskem jeziku (ali jeziku manjšin).

Prijavijo se lahko tudi udeleženci dosedanjih edicij Scenarnice.

Termini delavnice:

  • 19. 5.–21. 5. 2023
  • 2. 6.–4. 6. 2023
  • 23. 6.25. 6. 2023
  • 7. 7.9. 7. 2023
  • 24. 8.27. 8. 2023
  • 29. 9.1. 10. 2023
  • Predstavitev in zaključek Scenarnice na Festivalu slovenskega filma Portorož

Zaradi narave dela je udeležba na vseh srečanjih v okviru delavnice obvezna!

Prijavna dokumentacija (v slovenščini)

  • izpolnjena prijavnica
  • sinopsis (1-3 strani) in/ali treatment (5-10 strani) (pdf)
  • prijaviteljev življenjepis
  • motivacijsko pismo (cca 1.100 znakov s presledki)
  • izbrani/a kandidat/ka bo pred uvrstitvijo na delavnico podpisal/a Izjavo o povračilu stroškov v primeru neudeležbe na vseh terminih delavnice ter se zavezal/a k omembi Scenarnice 2023 v špici filma, nastalega po scenariju, ki ga bo razvijal/a na delavnici.

Če bo kateri od prijav priložen že napisan scenarij, ga komisija ne bo brala.

Če vaša filmska zgodba temelji na literarnem delu, morate imeti urejene avtorske pravice za adaptacijo zgodbe in dokazilo obvezno priložite k prijavi.

Nepopolnih in nepravočasnih prijav ne bomo obravnavali!

Udeležba na delavnici in pogoji:

Delovni jeziki delavnice so slovenščina, srbščina in angleščina.

Delo bo potekalo v skupini, od vsakega udeleženca/ke se pričakuje, da bo pred pričetkom delavnice prebral/a projekte vseh drugih udeležencev in da bo tudi sproti med potekom delavnice dejavno sodeloval/a pri prebiranju in v razpravah o projektih drugih udeležencev.

Udeležba na delavnici je brezplačna.

Rok za prijavo je petek, 5. maj 2023, do 24.00.

Prijave pošljite na: scenarnica@gmail.com.

Izbranih bo šest do osem udeležencev, ki jih bo izbrala tričlanska komisija organizatorjev.

Izbrani udeleženci bodo o izbiri obveščeni po elektronski pošti najpozneje do 9. 5. 2023

Pridržujemo si pravico do sprememb v primeru višje sile.

Besedilo razpisa

Prijavni obrazec

Slovenski filmski center podpira slovensko avdiovizualno kulturo