Leto začenjamo s programskim ciklom Filmski večeri od blizu na daljavo, ki ga je Društvo slovenskih režiserjev in režiserk (DSR) uvedlo ob začetku epidemije covid-19. Ker si je doslej predvajane in v živo komentirane filme ogledalo že krepko čez 10.000 gledalcev, smo programski sklop obdržali, kljub temu, da razmere dopuščajo druženje v kinu in v živo.

Izbrane filme iz bogate zakladnice slovenske filmske produkcije torej predvajamo v živo s sprotnim komentiranjem vsakokratnega režiserja in moderatorja, vi pa boste imeli možnost režiserju oz. režiserki  zastavljati vprašanja (pod izpostavljenim člankom, kjer bo vdelano ogledno okno s filmom in pogovorom) – malone vse, kar ste že od nekdaj želeli vedeti o teh filmih, pa doslej niste imeli priložnosti vprašati.

Tokrat vas vabimo k ogledu celovečernega igranega filma scenarista in režiserja

Damjana Kozoleta Rezervni deli (2003, 87 min.)

v produkciji E-motion film in soprodukciji z RTV Slovenija.

Sogovornika bosta režiser filma Damjan Kozole in kolegica režiserka Urša Menart.

Vljudno vabljeni na filmski večer od blizu na daljavo

v ponedeljek, 30. januarja, ob 20.00 tukaj.

Večer bo potekal v sodelovanju  z RTV Slovenija.

Kot za vse naše prireditve, je tudi za to ogled brezplačen.

VSEBINA FILMA

Krško, majhno industrijsko mesto blizu južne slovenske meje s Hrvaško.

Ludvik, nekdanji državni prvak v speedwayu, danes pa zagrenjen vdovec, vsako noč s kombijem prevaža ilegalne prebežnike od hrvaške do italijanske meje. Šef mu za pomočnika pošlje mladega in neizkušenega Rudija.

Na prvi vožnji Ludvik postavi pred Rudija nekaj preizkušenj; lepa Makedonka je samo ena od njihovih žrtev. Rudi ima moralne dileme. Po vrnitvi domov v Krško se zapijeta in Ludvik sprejme Rudija za svojega. Hodita na dirke in skoraj vsako noč mimo nuklearne elektrarne prevažata ilegalce z vseh koncev sveta. Rudi se hitro znebi moralnih pomislekov, postane trd in neizprosen.

Upanje na boljšo prihodnost, ki jo za prebežnike pooseblja Evropa, se prek slikanja klavrne eksistence njihovih “vodičev” velikokrat spremeni v človeške drame …

PREMIERA FILMA

je bila 13. februarja 2003; prikazan je bil na več kot sedemdesetih festivalih, prejel je nagrado v Sarajevu, številne nagrade v tujini in vesno za najboljši film na Festivalu slovenskega filma v Celju (kjer je prejel skupaj sedem nagrad, med njimi tudi vesno za najboljšo moško vlogo – Peter Musevski). Film je bil l. 2003 nominiran za berlinskega zlatega medveda, revija Sight & Sound pa ga je l. 2008 uvrstila med deset najpomembnejših filmov nove Evrope. Bil je tudi v selekciji za Evropsko filmsko nagrado in prodan v več kot 30 držav po vsem svetu, vključno z VB in ZDA, kjer je izšel tudi na dvd-jih.

DAMJAN KOZOLE

Režiser in scenarist, ki je režiral več kot 30 filmov, je prejemnik številnih nacionalnih in mednarodnih nagrad, med njimi več vesen, nagrade Štigličev pogled za izjemno režijo, diplome Metoda Badjure za režijo, Župančičeve nagrade in kristalnega globusa za najboljšo režijo na prestižnem filmskem festivalu v Karlovih Varih. Njegov celovečerni film Slovenka je bil prikazan na več kot sto festivalih in je najbolje prodajan slovenski film.

URŠA MENART

Režiserka in scenaristka, ki je doslej režirala 11 filmov, prejemnica dveh nagrad vesna, nagrade vodomec in Župančičeve nagrade, tokrat sodeluje kot moderatorka pogovora.

Projekt Večeri DSR                                                      

finančno podpira Slovenski filmski center,                   

javna agencija RS

Projekt Filmski večeri od blizu na daljavo 

poteka v sodelovanju z