V luči gibanja #MeToo po svetu v zadnjih letih je izjava slovenske igralke o doživljanju spolnega nadlegovanja profesorja med študijem na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, slovensko javnost in posebej slovensko gledališko in filmsko stroko dodatno ozavestila, kako pogosta sta spolno nadlegovanje in spolna zloraba.

V Društvu slovenskih režiserjev smo globoko pretreseni in ostro obsojamo vsakršno spolno nadlegovanje in zlorabo in hkrati opozarjamo na nedopustno lahkotnost, s katero se ju skoraj praviloma obravnava. Žrtve so nemalokrat vpete v dolgotrajnejše in podrejene odnose z napadalci in so od njih profesionalno ali eksistenčno odvisne. Zato je pomembno, da okolica, ki celo pogosto nekaj sluti, nastopi kot opora za žrtve, da bodo lahko prijavile spolno nasilje, naj bo to verbalno ali fizično. Pomembno je, da se žrtve zavedajo, da niso same. Pozivamo, naj se vsaka njihova prijava temeljito preišče, vsako nasilje pa sankcionira.

V Društvu slovenskih režiserjev hkrati podpiramo predlog zakona, ki bo redefiniral kaznivo dejanje posilstva po modelu “samo ja pomeni ja”, saj bi bile tako žrtve bolj zaščitene. Prav tako se pridružujemo zbiranju 5.000 podpisov, potrebnih za vložitev in obravnavo zakona v Državnem zboru Republike Slovenije.

Mi smo z vami, niste sami!

Ljubljana, 2. 2. 2021

Upravni odbor Društva slovenskih režiserjev

zanj Matevž Luzar, predsednik