Društvo slovenskih režiserjev in Slovenski filmski center, javna agencija RS, v sodelovanju z AGRFT letos že petič organizirata polletno scenaristično delavnico, katere namen je intenzivno praktično delo v skupini pod strokovnim vodstvom gostujočega mentorja.

Cilj scenaristične delavnice, ki bo potekala šest vikendov od avgusta do konec novembra v Ljubljani, je razvoj ideje in zgodbe v scenarij za celovečerni igrani film, primeren za nadaljnji razvoj na drugih delavnicah v Evropi ali za sodelovanje na nacionalnih in mednarodnih razpisih.

Delavnica je osredinjena na prvi korak pisanja scenarija, ki je za marsikoga najtežji − od ideje do scenarija. Poleg tega, da izbrani udeleženci aktivno delajo na svojih zgodbah, spoznajo tudi postopek dela in vmesne faze pisanja scenarija. Scenarnica je namenjena profesionalnim ustvarjalcem, že izkušenih scenaristom in režiserjem, kot tudi tistim, ki se na to pot šele podajajo.

Glavni gostujoči mentor bo Srđan Koljević, scenarist in režiser filmov Sivi kamion rdeče barve, Žena z zlomljenim nosom in Branil sem Mlado Bosno, scenarist filmov Klopka, Krogi, Nataša in Nebeška vaba ter soscenarist slovenskega filma Ivan in TV-nadaljevanke Jezero. Na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu predava scenaristiko in je eden vodilnih tovrstnih strokovnjakov na področju JV Evrope.

Glavnemu mentorju se v procesu priključi še en mednarodno uveljavljeni mentor za scenarije, ki z udeleženci dela na scenarijih v zaključni fazi delavnice.

Na tokratni razpis za Scenarnico je prispelo 21 prijav, izmed katerih je tričlanska komisija v sestavi Urša Menart, Jožko Rutar in Miha Hočevar izbrala 6 projektov, ki bodo od avgusta do konca novembra 2020 sodelovali na Scenarnici:

  • Tim Kodermac, projekt z naslovom Memento Mori
  • Kristijan Krajnčan, projekt z naslovom Čelo
  • Maja Križnik, projekt z naslovom Pošasti
  • Mojca Fatur, projekt z naslovom Labodji spev
  • Iza Strehar, projekt z naslovom Izkoristi in zavrzi me
  • Urban Zorko, projekt z naslovom Ljubljanske zgodbe

Čestitamo vsem izbranim kandidatkam in kandidatom za prvi korak k (morda) novemu filmu!

Ekipa Scenarnice