/fotografija s podelitve vesen na FSF 2018, foto M. Rušt/K. Goljat/

 

Med letošnjimi Župančičevimi nagrajenci – nagrado za življenjsko delo ter za ustvarjalni opus zadnjih dveh let podeljuje Mestna občina Ljubljana – je tudi scenaristka, režiserka, odnedávna tudi igralka, sicer pa predsednica Društva slovenskih režiserjev Urša Menart. Nagrado za izjemne dosežke na področju umetnosti in kulture v zadnjih dveh letih prejme za scenarij in režijo filma Ne bom več luzerka v produkciji Vertiga.

Drugi nagrajenci so  akademska slikarka Marlenka Stupica (za življenjsko delo), za dveletno ustvarjanje pa še baletnica Sanja Nešković Peršin in pianist Bojan Gorišek.

Nagrade bodo podelili 12. junija na vrtu Plečnikove hiše.

Vsem nagrajencem iskrene čestitke, še posebej pa seveda Urši. Bravo, Urša!

Iz utemeljitve:
“Urša Menart
 je režiserka in scenaristka mlajše generacije, ki je s svojim igranim celovečernim prvencem Ne bom več luzerka, premierno prikazanim na lanskem Festivalu slovenskega filma v Portorožu, požela izjemen uspeh pri gledalcih in strokovni javnosti. Prizorišče filmske zgodbe z utesnjenimi bivalnimi in tesnobnimi predmestnimi prostori z novoodkritim velemestnim utripom je s prefinjeno govorico filmske kamere in njenih svetlobnih inscenacij svojevrsten kontrapunktični umetniški spomenik Ljubljani in njeni bleščeči preobrazbi zadnjega poldrugega desetletja, ki hkrati slovensko glavno mesto postavlja pred kompleksen izziv, kako mlade postaviti v samo središče njenih razvojnih vizij.”

Članek na MMC