IZBOR SLOVENSKEGA FILMA, KI SE BO POTEGOVAL ZA KANDIDATURO ZA TUJEJEZIČNEGA OSKARJA 2019

POROČILO O IZBORU

Društvo slovenskih režiserjev je julija 2018 skladno s pravili AMPAS (Academy of Motion Picture Arts and Sciences – Akademija za filmsko umetnost in znanost) pozvalo strokovna društva s področja produktivne kinematografije, naj predlagajo svojega predstavnika za osemčlansko strokovno žirijo.

Sestava letošnje žirije je bila: Siena Krušič, režiserka; Janez Stucin, direktor fotografije; Grega Mastnak, režiser in filmski animator; Radovan Mišič, producent; Tomi Matič, producent; Gašper Loborec, snemalec zvoka; Gabrijela Fleischman, oblikovalka maske in Urban Tarman, novinar.

Do izteka roka (31. avgusta 2018) so producenti prijavili tri filme, vsi so izpolnjevali pogoje za prijavo za kandidaturo:

  • Film Družina v režiji Roka Bička in (produkcija Cvinger film)
  • Film Družinica v režiji Jana Cvitkoviča (produkcija Perfo Production)
  • Film Ivan v režiji Janeza Burgerja (produkcija Staregara)

Strokovna žirija se je po ogledu prijavljenih filmov soglasno odločila, da za slovenskega predstavnika, ki se bo potegoval za kandidaturo za tujejezičnega oskarja 2019, predlaga film Ivan v režiji Janeza Burgerja in v produkciji Staregare.

UTEMELJITEV:

Med tremi prijavljenimi filmi: Družina, Družinica in Ivan je Ivan najbolj dovršen film.

Film gledalca pretrese že v prvem prizoru in pripoveduje brutalno zgodbo, ki gledalcu vzbudi fizično sodoživljanje junakinjinih notranjih stanj: izgubljenosti, naivnosti, potrebe po pripadnosti, njene izkušnje odraščanja brez družine. Intenzivna igra Maruše Majer v vlogi Mare gledalca brezkompromisno vodi skozi preobrazbo od odvisnega, naivnega, izgubljenega dekleta v žensko, ki se je zmožna spopasti z demoni iz otroštva in prevzeti odgovornost zase in za svojega otroka. Mara simbolno prereže popkovino s preteklostjo in naredi prvi korak v novo življenje; tokrat brez moškega partnerja, kajti zanjo je ta prej ovira kot podpora.

Filmska pripoved je podprta s prepričljivo igro drugih igralcev, nevsiljivo masko, ki pričara realistično vzdušje, in fotografijo, ki nas intimno vodi skozi film in omogoča, da doživimo junakinjo od blizu.

Strokovna žirija je tako za slovenskega predstavnika, ki se bo potegoval za tujejezičnega oskarja, soglasno izbrala film Ivan v režiji Janeza Burgerja in v produkciji Staregare.

Ivanu želimo srečno in uspešno pot v LA, vsem ustvarjalkam in ustvarjalcem filma pa iskreno čestitamo!

Pa še to: to je že četrti film Janeza Burgerja, ki je bil izbran kot slovenski kandidat za oskarja!

Povezava do prispevkov:

MMC

24ur.com

Svet kapitala

Dnevnik

Reporter

Intervju z režiserjem (Delo, nov. 2017)