V 96. letu se je poslovil slovenski gledališki in filmski igralec, legendarni Demeter Bitenc, ki ima med slovenskimi igralci vseh generacij verjetno najzajetnejši filmski opus. Njegova kariera je trajala več kot sedemdeset let in obsega kar 230 vlog, prva je bila v filmu Na svoji zemlji Franceta Štiglica.

Težko si je bilo predstavljati, da bi kdaj zamudil kakšno kulturno prireditev. Zanimalo ga je vse in za vse si je vzel čas. Nedavne ljubljanske premiere svojega zadnjega filma, Vztrajanje Mihe Knifica, se žal ni mogel več udeležiti.

“Mislim, da se lahko narod obdrži samo skozi kulturo,” je izrekel ob neki priložnosti. Ne bi se mogli bolj strinjati, spoštovani Gospod in Kolega Demeter.

Počivajte v miru!

“Bil je bržkone najbolj filmski igralec med vsemi našimi igralci – ali najbolj filmičen igralec, z neskončnim številom raznolikih vlog, odigranih v mnogih jezikih. Naši filmski sceni je prinesel vonj po tujini (cigarah in viskiju), lesk glamurja in ščepec veličastnosti. Takšen je bil tako v življenju kot na filmu.” (Miha Knific, režiser filma Vztrajanje – zadnje filmske vloge Demetra Bitenca)

In memoriam Združenja dramskih umetnikov Slovenije

Povezava do prispevka MMC