Delavnica FERA 2017 – skupna izjava ob zaključku delavnice

Evropski avdiovizualni avtorji in predstavniki interesnih skupin smo v Ljubljani razpravljali o pravičnosti nadomestil ustvarjalcem v digitalni dobi

Bruselj, 6. februarja 2017

Filmski režiserji in scenaristi ter predstavniki avtorjev in zainteresirane javnosti iz dvanajstih evropskih držav smo se zbrali v Ljubljani, da bi razpravljali o pravicah avdiovizualnih avtorjev in prihodnjih izzivih v zvezi s plačili nadomestil avtorjem.

Razpravljali smo o možnostih za uvedbo pravičnejšega sistema delovanja zakonodaje na AV področju, kot ga napoveduje drugi sveženj ukrepov evropske avtorske zakonodaje (september 2016) ‒ od pravičnejših nadomestil v pogodbah do pragmatičnih rešitev avtorskega deleža pri ekonomskem uspehu rabe AV del, kot so na primer uvedba neodtujljive pravice avtorjev do nadomestil za spletno uporabo njihovih del ali prepotrebne izboljšave v zvezi s pravico do nadomestil za kabelsko retransmisijo in z njenim izvajanjem.

Spodbudne in plodne razprave so pokazale, da želimo vsi skupaj prispevati k uravnoteženju evropskega avtorskega prava v delu, ki obravnava pravičnejše pogoje za avtorje, kot so režiserji in scenaristi, ki so pri samem izvoru ustvarjanja v vseh AV delih.

Predsednik  FERA Dan Clifton je izjavil: »Avdiovizualni avtorji pozdravljamo namero Evropske Komisije, da uvede večjo preglednost in pošteno ter pravično plačilo za avtorje. Zelo se veselimo sodelovanja z Evropskim parlamentom in s Svetom ministrov, da bodo lahko ti predlogi postali uzakonjena praksa.«

Delavnica Združenja evropskih filmskih režiserjev (FERA) z naslovom: »Avtorska pravica na enotnem digitalnem trgu: Nujnost pravičnega in proporcionalnega plačila avdiovizualnim avtorjem« je potekala 2. in 3. februarja 2017 v Ljubljani v organizaciji Društva slovenskih režiserjev (DSR) in AIPA ter v sodelovanju z Evropskim združenjem avdiovizualnih avtorjev (SAA) in Združenjem evropskih scenaristov (FSE).

Več informacij

Delavnica FERA-PROGRAM